Strategische Praatplaat dataplatform LUMC

Strategische praatplaat

Het Leids Universitair Medisch Centrum krijgt een nieuw dataplatform. Hoe saai en ingewikkeld om daarover te communiceren…? Dat kan anders! Door het visueel te maken. Een strategische praatplaat werd de oplossing. Zelf was bij hen al het idee ontstaan van een vijver waarin men naar data kan vissen als metafoor. We hebben dit samen tijdens een brainstorm concreet uitgewerkt naar het concept dat je hier ziet. Een grote visvijver met data. Daar omheen diverse bronnen van waaruit data wordt aangevoerd. Hiertussen zitten sluizen. Dit staat symbool voor de afdeling die de datakwaliteit checkt. Je ziet verschillende doelgroepen zichtbaar op de plaat. Van arts tot onderzoeker tot kantoorpersoneel. Er zitten een hoop metaforen in de plaat. Bijvoorbeeld de viskraam waarin al kant en klare producten te verkrijgen zijn. En de reiger in beeld als partijen van buiten die de data graag zouden willen inzien en gebruiken.

Waarom werkt visuele communicatie?

Deze plaat helpt bij het overbrengen van het verhaal naar de doelgroep tijdens een presentatie. Het is inhoudelijk een houvast en tegelijkertijd boeiend en leuk om naar te kijken. Hierdoor zal de doelgroep de informatie beter begrijpen en onthouden. Bovendien werkt het als collectief geheugen, zeker als je de visualisatie in het zicht hangt. Men kan duidelijk zien wat het nieuwe dataplatform oplevert voor de doelgroep en hoe het werkt.

De platen zijn op grote borden geprint, om mee langs teams te kunnen gaan en intern op te hangen. De interactie met de doelgroep wordt hiermee gestimuleerd. Eindelijk een leuke manier om te communiceren over zaken die ingewikkeld en minder aantrekkelijk lijken. Opeens zijn ze nu wel duidelijk, eenvoudig en leuk!

Klant referentie

Dit is wat het LUMC over de plaat te zeggen heeft:

Leonie heeft voor LUMC een een erg mooie praatplaat gemaakt die ons ondersteunt om een complex en technisch project helder te verwoorden richting gebruikers (artsen en onderzoekers). De visualisatie helpt heel goed om vragen en discussie te creeren en uitleg te geven. Leonie werkt snel, contact met haar is prettig en ze denkt mee, vooral ook vanuit degene voor wie de communicatie bedoeld is.

PETRA VAN DE VOORDE, MANAGER RISK

Deel