Vastlopers? 4 Tips om in flow te komen

Heerlijk is het! Als je de tijd vergeet, helemaal ergens in opgaat en zonder moeite de meest gave dingen produceert. En dan dat onderbuikgevoel van een fantastische output! Hoe bereik je dat, in een wereld die bol staat van (sociale) druk, haast en overvolle hoofden? Vanuit mijn eigen ervaringen vertel ik je hoe je vanuit flow productiever, innovatiever en gelukkiger wordt.

Flow komt alleen op gang als het vanuit een intrinsieke motivatie komt, vanuit je hart. Omdat je doet waar je blij van wordt. Het is een bepaalde staat van ‘zijn’, waarin je helemaal opgaat in wat je doet. De ‘ontdekker’ van flow schreef er vele interessante boeken over en gaf deze mooie TedTalk; Michael Csikszentmihalyi. Van mijn hand, een 4-tal tips waarmee je zelf je (creatieve) flow op gang kunt brengen.

  1. Geef jezelf een creatieve opdracht

  • Ga mindmappen of een collage maken. In je eentje of met een kleine groep. Door te associëren kom je tot nieuwe inzichten en richtingen. Vooral visuele elementen werken goed, omdat het brein – en onbewuste – voor het grootste deel visueel gedreven wordt. Zelf gebruik ik graag pinterest; kleuren, vormen, typografie, sfeerbeelden, emoties, activiteiten, etc. En dat werkt heus niet alleen voor creatieve beroepen, juist voor allerlei projecten! Door nieuwe inzichten, raak je enthousiast. Een belangrijk ingrediënt voor flow.
  1. Zoek naar nieuwe prikkels…

  • Andere omgeving, andere cultuur, andere mensen, geen afleiding van thuis… Ik ging van de zomer 2 weken naar Frankrijk om te werken. Door de rust zat ik in flow. Kon op mijn gemak buiten ontbijten en na 16.00 aan het zwembad relaxen met ook nog een uur lunchpauze in de tuin. En ik deed net zo veel als in full time tijd thuis achter mijn bureau, met betere output… Kun je je werk niet mee nemen naar andere omgevingen? Haal dan buiten je werk om in deze omgevingen inspiratie op.
  • Mensen met gelijke ambities brengen nieuwe mogelijkheden op je pad. Een initiatief wat je inspireert, boeiende contacten, krachtenbundeling, …. Zo kwam ik laatst bij een netwerk met ondernemers die ‘bewust zijn’ als gemene deler hebben. Dus duurzaamheid, gezondheid, maatschappelijk etc. Geweldig! Dat past bij mijn missie. Een ander netwerk, van jonge business vrouwen, paste minder. Ervaren is het beste advies. Bezoek verschillende netwerken of ‘hubs’ waar gelijkgestemden zijn. Praat, deel, ervaar, observeer en bepaal waar jij je het beste thuis voelt; dat is de plek waar je het meeste enthousiasme vindt en het meeste uit zult halen.
  1. Zorg dat je je vitaal voelt

  • Buiten lopen brengt mij zo veel en toch doe ik het nog te weinig. Laatst zat ik te lang te proberen iets op papier te krijgen. Ik hakte de knoop door en ging naar buiten. Notitieboekje en pen mee en 45 minuten lopen. In die tijd had ik het hele plan moeiteloos uit mijn mouw geschut. Door gewoon de buitenlucht in te gaan en te bewegen. Dat je van buitenlucht ook gelukkiger en fitter wordt, is ook een belangrijke voorwaarde voor flow.
  • Food for the brain! Tussendoortjes met noten, volkoren cracker met zalm en ei en een lunch met weinig vet of koolhydraten. Voeding dat weinig energie kost om te verbranden en een duurzame energie boost oplevert. Simpel en effectief. Wist je dat 40% van hoe je je voelt het resultaat is van je laatste maaltijd? Zonder energie, geen ruimte voor flow.
  1. Gewoon beginnen!

Keer op keer word ik bevestigd als ik dit doe. Als ik ergens tegenop zie, even niet weet hoe ik het moet aanpakken…gewoon beginnen! Zorg wel dat je doel duidelijk is. Als je weet wat je wilt bereiken en je kunt het je voorstellen, dan heb je het als het ware ‘voorverwarmd’ voor je brein. De creativiteit komt dan op gang op momenten dat je volledig in ontspanning bent. Zoals in je slaap, op moment van net wakker worden, of onder de douche staan. Die ingevingen zijn goud waard en werk je daarna uit vanuit flow!

Flow komt dus alleen op gang als het vanuit een intrinsieke motivatie komt, vanuit je hart. Bovenstaande tips helpen om een optimale basis te creëren om daadwerkelijk je flow te kunnen bereiken en benutten. En het levert zoveel op! Door de energie ben je productiever, door het geluksgevoel straal je en op zijn beurt trekt dat klanten en gelijkgestemden aan. En het leidt tot innovatie; flow leidt tot andere ideeën, vernieuwende invalshoeken en creativiteit. Doe anders dan anders; als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Hoe mooi om regelmatig in flow te kunnen zijn? Begin vandaag!

Meer weten over de resultaten van mijn flow momenten? Neem gerust een kijkje in mijn portfolio. Als visueel vertaler visualiseer ik (bedrijfs)strategieën, trainingen, concepten, huisstijlen en plattegronden. Zowel grafisch als illustratief.

 

 

Deel deze blog